Az EGYMI integrációt segítő programjai 2017 februárjában

Publikálási dátum: 2017. március 09.

2017 februárjában két integrációt segítő programra került sor a Szentlőrinci Általános Iskola EGYMI-ben. Mindkét esemény hagyományszámba megy, hiszen a Mutasd meg a képességeidet! játékos délután 11. alkalommal került megrendezésre, és iskolánk Nyílt napja is évek óta várja az érdeklődő pedagógus kollégákat és szülőket.

Február 22-én került megrendezésre a Mutasd meg a képességeidet! játékos vetélkedő, ahová Szentlőrinc Járás minden általános iskolájából (Szentlőrinc, Bicsérd, Bükkösd, Királyegyháza, Szabadszentkirály és Hetvehely), valamint a szentlőrinci óvodából is vártunk integráltan nevelt sajátos nevelési igényű tanulókat, gyerekeket. Fellelkesülve az elmúlt évek tapasztalatain valamennyi intézmény nagyszámú jelentkezőt delegált, amihez csatlakoztak iskolánk tanulói, így összesen 40 gyermek érezhette jól magát ezen a délutánon. Öt csapatban hat állomáson mutathatták meg képességeiket, olyan játékos feladatokat oldottak meg, amelyek részképességeiket fejlesztették.

      

A vegyes összeállítású csapatok lehetőséget adtak baráti kapcsolatok, ismeretségek kialakítására, így az évek óta visszajáró gyerekek örömmel üdvözölték rég nem látott társaikat. A rendezvény miden évben lehetőséget ad az új tanulók megismerésére, a gyerekeknek egy vidám körben eltöltött délután élményt, sikerélményt jelent, hiszen képességeiknek megfelelő feladatokban ügyeskedhetnek. A rendezvény szervezője Takács Dorottya logopédus volt.

   

A másik esemény a február 28-án megrendezésre kerülő Nyílt napunk volt, ami az idén, az eddigiektől eltérően került megrendezésre, ugyanis a korábbi években tanulóink szülei mellett elsősorban Szentlőrinc Járás általános iskoláinak pedagógusait vártuk, mivel ezen intézmények integrálták azokat a sajátos nevelési igényű gyermekeket, akik a habilitációs-rehabilitációs ellátása az EGYMI feladata volt. A Tankerületi Központok megalakításával 2017 január 1-től, kibővült ellátási körzetünk a Szigetvári Tankerületi Központ teljes területére. Úgy gondoltuk, hogy ennek megfelelően ebből a nagyobb körből (Szentlőrinc Járás mellett, Sellye és Szigetvár Járásból) hívjuk az integrációban dolgozó pedagógustársainkat rendezvényünkre. Így az integráló pedagógusok munkájának segítésén túl a szakmai kapcsolatok ápolására, kiépítésére, intézményünk bemutatkozására is remek alkalomnak bizonyult a rendezvényünk. Kollégáink mellett örömmel üdvözöltük óvodás korú sérült gyermeket nevelő szülőket, akiknél a beiskolázás kérdéses lehet. Jó lehetőség volt ez a nap személyes ismeretségek kialakítására, problémás helyzetek megbeszélésére, a további együttműködés együttgondolkodás, szakmai segítségnyújtás megalapozására.

      

Káhleszné Krémer Ildikó tagintézmény vezető köszöntője után tájékoztatta vendégeinket intézményünk működéséről. Ezután két tanítási órában és egy kollégiumi foglalkozás, valamint egy logopédiai foglalkozás keretében 8 foglalkozást tekinthettek meg vendégeink. Az 1-2. osztályban és a 3-4. osztályban matematika órát, az 5-6. osztályban és a 7. osztályban természetismeret órát, a 8. osztályban történelem órát a kollégiumban tehetséggondozó foglalkozást láthattak vendégeink. Az idén először Kaczagány Rita gyógypedagógus nyílt állatasszisztált terápia foglalkozást tartott 2. csoportos és 3-4. osztályos tanulóknak. Ez a foglalkozás tanulóink körében is nagy népszerűségnek örvend. Ugyanilyen lelkes érdeklődés kísérte vendégeink részéről is.

A rendezvényre 10 intézményből több mint 30 pedagógus illetve szülő érkezett. Külön öröm volt, hogy több óvodából érkeztek érdeklődő szülők, akik gyermekeik számára nálunk tervezik a jövő évi tanévkezdést. 

Vendégeink pozitívan nyilatkoztak a rendezvényről, a szülők örültek, hogy alkalmuk volt személyesen is tapasztalatokat szerezni intézményünkről. Minden intézmény képviselője rövid ismertető anyagot vihetett magával, ami talán nehéz helyzetekben segít eligazodni az integrált nevelés útvesztőiben.

Szabó Klára